Na de wedstrijden van Mare Nostrum in Frankrijk stond de Rozenburgse Maaike de Waard de afgelopen dagen aan de start van de tweede wedstrijd in een serie van drie in Barcelona. Voor Maaike vooral wedstrijden waar ze de vorm moet krijgen om te kunnen pieken op het WK in Rusland. Er zit een stijgende lijn is zoals ze zelf zegt, maar nog geen supertijden. Voor de jonge Rozenburgse is het natuurlijk ook veel ervaring op doen in sterk bezette internationale toernooien. In 3e wedstrijd van de reeks Mare Nostrum in Monaco zal Maaike niet starten. Daarvoor neemt de Nederlandse selectie deel aan wedstrijden in Rome. Tussendoor kreeg Maaike nog even de mededeling vanuit Nederland dat ze geslaagd was voor haar HAVO diploma, want ook al zwemt Maaike bij de top van Nederland en behaalde ze goud op de Jeugd Olympische Spelen gaat het gewone leven ook door en was het ook voor haar spannend en wachten op een verlossend telefoontje.

 

Maaike heeft tijdens de tweede wedstrijd van de Mare Nostrum Cyclus, alle kansen benut, om zoveel mogelijk wedstrijdervaring op te doen. Ze heeft op de 100 rugslag en 50 rugslag, zowel series als finales kunnen zwemmen,  zelfs een A-finale op de 5 rugslag. Maaike begon Woensdag 10 juni met de 100 rugslag.Hier kwam ze met een snellere tijd voor de dag, dan in de B-finale in Canet, (103.12), waardoor ze ook in Barcelona van start stond van de B-finale. Tijdens deze B-finale zwom ze weer wat sneller en finishte met 1:03.00 als 12eoverall.

Donderdag stond Maaike al vroeg aan de start voor de 50m rugslag. In Barcelona stond bij de 50 m nummers rugslag, vlinderslag en schoolslag, alleen een A-finale op het programma. Dit betekende dat de zwemmers hier al in de ochtend "volle bak"moesten gaan, om ook in de middag nog te kunnen racen. Dit lukte Maaike: met 29.24 plaatste ze zich in het veld van 44 deelnemers als 7e voor de A-finale. Met het bericht, dat ze haar HAVO diploma had behaald, zwom ze een goede race in  een tijd van 28.78; weer sneller dan de beste tijd in Canet.

"Ik ben wel blij, dat ik veel heb kunnen zwemmen en dat het ook weer wat sneller ging dan in Canet" vertelde Maaike vanuit Barcelona. "De tijden zijn niet super, maar er zit stijgende lijn in de tijden en het zwemmen zelf gaat ook wat beter."

Maaike start Zaterdag en zondag in Rome, tijdens de 52° Trofeo Sette Colli. Zaterdag staat de 100 rug op het programma en zondag de 50 vlinderslag.

 

Foto: Met dank aan Kyle Stolk.

v.l.n.r.: Maaike de Waard, Maarten  Brzoskowski, Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo en Esmee Vermeulen.